Рабин

Нагоре Ганди Туту М. Л. Кинг Peace People Рабин Р. Менчу Тереза

 

Живот
Цитати
Предпоставки
Материали
Хипер-връзки


 

Образци

Ицхак Рабин, един от най-значимите държавници на Израел, е войник в продължение на 27 години и след това се посвещава на политиката. Решаващият обрат за героя от войната в превръщането му на символична фигура на мирния процес в Близкия Изток настъпва, когато той става за втори път министър-президент на Израел. Заедно с външния министър Шимон Перес той се бори за мира и работи с държави и политици, срещу които е водил войни. Историческото ръкостискане между него и Ясер Арафат пред Белия дом във Вашингтон маркира началото на мирния процес. И тримата - Рабин, Перес и Арафат - са отличени през 1994 с Нобеловата награда за мир.

Живот и дело: Подробен текст описва развитието на Рабин от млад войник до държавник, който успя да даде решаващи импулси на мирния процес.

Цитати и речи: Подбрали сме три важни речи на Рабин: неговата последна реч, речта му при връчването на Нобеловата награда през 1994 и речта му при подписването на първото споразумение между Израел и палестинците през 1993.

Предпоставки: Предпоставките за  делото на Рабин се образуват от историята на Израел и Близко-източния конфликт.

Материали: Прочута става траурната реч на внучката на Рабин, която ще намерите освен другите материали в този раздел.

Хипер-връзки: Подбрани информациони източници в Интернет за Рабин са описани на тази страница, за да улеснят търсенето Ви.

Цитат

"We should not let the land flowing with milk and honey, become the land flowing with blood and tears."

[Yitzhak Rabin]

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.